zbieranie manny na pustyni
Blog Zioła i ich zastosowanie, leczenie

Manna czyli co?

A gdyby tak spadła manna z nieba?

Manna czyli co?


No raczej nie nasza kaszka, bo tego by lud prowadzony przez Mojżesza z piasków pustyni nie zebrał.
No to może kluseczki, jak twierdził katecheta, gdy zadałam jako 8 letnie dziecię to trudne pytanie? (Wierzcie mi, katecheta miał ze mną trudny zgryz, bo tych pytań było mnóstwo i to tego typu).

A jeszcze dodam, że wg talmudycznej Księgi Henocha, jest 7 „pięter” nieba. I na 5 poziomie, siedmiu serafinów miele tą, że właśnie mannę niebiańską jako pokarm sprawiedliwych.

No to spytajmy jeszcze raz. Manna czyli co?


Samo słowo pochodzi od hebrajskiego zwrotu – man-hu czyli co to jest? Nazwa jest więc, tak naprawdę, pytaniem, zaskoczeniem Izraelitów na to, co zobaczyli na pustyni po podniesieniu się mgły znad piasków.


CO ZOBACZYLI?


Teorii wiele, ale dominują dwie.

tamaryszek
Jedna mówi , że to wydzielina tamaryszka. Na krzewie tamaryszka owady składają pod korą jaja i w miejscu nakłuć pojawia się białawy sok, który zastyga w kuleczki. Kuleczki są bardzo słodkie, bo zawierają duże ilości sacharozy i do dzisiaj są pustynnym cukrem da nomadów. Wyobrażacie sobie ręcznie zbierać kryształki cukru?


Druga teoria mówi, że to kawałki plechy porostu o nazwie misecznica jadalna – Lecanora esculenta. Wysuszone przez pustynny żar, drobne kawałki plechy są porywane przez wiatr. Nad ranem pod wpływem wilgoci pęcznieją i opadają na ziemię tworząc deszcz „porostowy”. Napęczniałe wyglądają jak 3 cm kuleczki, z wierzchu brązowawe, oliwkowe, a w środku białe. Białe, bo mają dużo wapnia. Kruszą się w palcach i dlatego ich druga nazwa to krusznica.

Jak smakowała manna Izraelitów?

Wg Biblii Księga Wyjścia 16,31 – Była ona biała jak ziarno kolendry i miała smak placka z miodem.

zbieranie manny na pustyni
Można ją było tłuc w moździerzu i mleć w młynkach (Lb 11,8) więc ludzie robili z niej coś na kształt naleśników. Na każdego przypadał 1 omer czyli 2,2 litra ziarenek mannowych.
Jedli ją codziennie przez 40 lat wędrowania.
40 lat codziennego jedzenia placka z miodem….Znienawidziłabym i miód i placek..
Wracam do mojego ryżu i makaronu. Zapasy zrobione, to trzeba teraz wyjadać. Chwała Bogu skończę wcześniej niż za 4 dekady.


Szeptunka Maria


Na podst. BibliaTysiąclecia,I.Lengiewicz-Rośliny biblijne, Encyklopedia PWN i inne.
Obraz-James Tissot. Obraz przedstawiający żydów zbierających mannę, ok. 1902
Zdjecie tamaryszku -Pavel Buršík ( https://www.biolib.cz/en/person/id2333/ )

Szeptunka Maria

Jestem kobietą, która postanowiła iść pod prąd, jeśli chodzi o trendy w medycynie akademickiej, szybkim żywieniu i “nowoczesnym” prowadzeniu domu. Skutecznie pokazuję, że można uwolnić się w swoim domu od komercyjnej chemii do sprzątania i sklepowych kosmetyków, leczyć substancjami naturalnymi. Jako wielodzietna matka, jestem przykładem, że można pogodzić macierzyństwo, pracę, hobby i prowadzić swoje życie zgodnie ze swoim sumieniem.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *