ciasto marchewkowe
Blog Kuchnia

Ciasto warzywno-owocowe

Ciasto warzywno-owocowe
Masz ochote na smaczne zutylizowanie ostatniej marchewki, jabłka czy banana? Proponuję ciasto warzywno-owocowe.

Produkty na blaszkę 20x35cm
-marchew 260g (dwie większe)
-banan 100g (jeden większy)
-jabłka 100g (dwa średnie)
-8 jajek
-160 g orzechów,mąki orzechowej albo migdałowej
-150 ml maki orkiszowej, razowej, owsianej albo pszennej
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki płynnego miodu
-2 łyżeczki cynamonu albo przyprawy piernikowej

Rozdzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.
Do osobnej miski dodajemy żółtka, startą marchew na drobnych oczkach, startego na grubej tarce banana, starte na drobnych oczkach jabłka. Mieszamy. Dodajemy do żółtkowej mieszanki orzechy, proszek do pieczenia, mąkę, przyprawy i płynny miód. Wyjdzie gestwina. Do tego na rozluźnienie połowę białek. Mieszamy porządnie. Potem dodajemy i mieszamy pozostałe ubite białka i koniec pracy.
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Koniecznie sprawdźcie patyczkiem suchość ciasta.
Na wierzch można zrobić polewę.
100 ml smietany 30%
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
Podgrzewamy do roztopienia czekolady. Płynną polewą polewamy ciasto.

Do tego kakao, ciepła kołderka czy kocyk, ciekawa książka i….żyć, nie umierać.
Szeptunka Maria

ciasto marchewkowe
ciasto warzywno-owocowe

Szeptunka Maria

Jestem kobietą, która postanowiła iść pod prąd, jeśli chodzi o trendy w medycynie akademickiej, szybkim żywieniu i “nowoczesnym” prowadzeniu domu. Skutecznie pokazuję, że można uwolnić się w swoim domu od komercyjnej chemii do sprzątania i sklepowych kosmetyków, leczyć substancjami naturalnymi. Jako wielodzietna matka, jestem przykładem, że można pogodzić macierzyństwo, pracę, hobby i prowadzić swoje życie zgodnie ze swoim sumieniem.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *