Zioła i ich zastosowanie, leczenie

Jeżówka purpurowa -odcinek 2

Wczoraj mówiłam o wskazaniach i przeciwskazaniach do stosowania jeżówki purpurowej. Koniecznie je przeczytaj.
Dzisiaj pierwsza porcja przepisów.

Napar z ziela

Łyżkę ziela zalac 200ml wrzącej wody. Zaparzać 20 minut pod przykryciem.
Pić 2-3 razy dziennie po 100-200ml

Wywar z korzenia

Łyżkę suszonego korzenia ok. 15g zalać w naczyniu szklanym albo emaliowanym 200 ml zimnej wody. Szybko zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 30 minut. Uzupełnić wodą do 200ml.
Pić 3x jak najcieplejszy płyn.
Płyn początkowo ma ostry smak, w miarę zdrowienia, wydaje się łagodniejszy. Może to kwestia przyzwyczajenia kubków smakowych?

Nalewka z korzenia

100 g rozdrobnionego korzenia zalej 500ml 40 proc. wódki. Naczynie szczelnie zamknięte, trzymaj przez 2 tygodnie w ciemnym, ciepłym miejscu. Codziennie wstrząsaj, Po tym czasie przecedź przez gęstą gazę lub płótno.
Pić 2-3 dziennie po 5 ml.
W przypadku choroby można zastosować dawkę uderzeniową -1 łyżka na początku choroby, a potem schodzimy do mniejszej ilości.
Maluchom podaję rozcieńczone w cieplej wodzie, alkohol wyparuje, wyciąg zostaje.
Na razie tyle. Kolejna porcja przepisów już niedługo.

Zdjęcie użytkownika Ziołowe Szepty.

Szeptunka Maria

Jestem kobietą, która postanowiła iść pod prąd, jeśli chodzi o trendy w medycynie akademickiej, szybkim żywieniu i “nowoczesnym” prowadzeniu domu. Skutecznie pokazuję, że można uwolnić się w swoim domu od komercyjnej chemii do sprzątania i sklepowych kosmetyków, leczyć substancjami naturalnymi. Jako wielodzietna matka, jestem przykładem, że można pogodzić macierzyństwo, pracę, hobby i prowadzić swoje życie zgodnie ze swoim sumieniem.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *