Wczoraj mówiłam o wskazaniach i przeciwskazaniach do stosowania jeżówki purpurowej. Koniecznie je przeczytaj.
Dzisiaj pierwsza porcja przepisów.
Napar z ziela
Łyżkę ziela zalac 200ml wrzącej wody. Zaparzać 20 minut pod przykryciem.
Pić 2-3 razy dziennie po 100-200ml
Wywar z korzenia
Łyżkę suszonego korzenia ok. 15g zalać w naczyniu szklanym albo emaliowanym 200 ml zimnej wody. Szybko zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 30 minut. Uzupełnić wodą do 200ml.
Pić 3x jak najcieplejszy płyn.
Płyn początkowo ma ostry smak, w miarę zdrowienia, wydaje się łagodniejszy. Może to kwestia przyzwyczajenia kubków smakowych?
Nalewka z korzenia
100 g rozdrobnionego korzenia zalej 500ml 40 proc. wódki. Naczynie szczelnie zamknięte, trzymaj przez 2 tygodnie w ciemnym, ciepłym miejscu. Codziennie wstrząsaj, Po tym czasie przecedź przez gęstą gazę lub płótno.
Pić 2-3 dziennie po 5 ml.
W przypadku choroby można zastosować dawkę uderzeniową -1 łyżka na początku choroby, a potem schodzimy do mniejszej ilości.
Maluchom podaję rozcieńczone w cieplej wodzie, alkohol wyparuje, wyciąg zostaje.
Na razie tyle. Kolejna porcja przepisów już niedługo.