Ciasto warzywno-owocowe
Masz ochote na smaczne zutylizowanie ostatniej marchewki, jabłka czy banana? Proponuję ciasto warzywno-owocowe.
Produkty na blaszkę 20x35cm
-marchew 260g (dwie większe)
-banan 100g (jeden większy)
-jabłka 100g (dwa średnie)
-8 jajek
-160 g orzechów,mąki orzechowej albo migdałowej
-150 ml maki orkiszowej, razowej, owsianej albo pszennej
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki płynnego miodu
-2 łyżeczki cynamonu albo przyprawy piernikowej
Rozdzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.
Do osobnej miski dodajemy żółtka, startą marchew na drobnych oczkach, startego na grubej tarce banana, starte na drobnych oczkach jabłka. Mieszamy. Dodajemy do żółtkowej mieszanki orzechy, proszek do pieczenia, mąkę, przyprawy i płynny miód. Wyjdzie gestwina. Do tego na rozluźnienie połowę białek. Mieszamy porządnie. Potem dodajemy i mieszamy pozostałe ubite białka i koniec pracy.
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Koniecznie sprawdźcie patyczkiem suchość ciasta.
Na wierzch można zrobić polewę.
100 ml smietany 30%
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
Podgrzewamy do roztopienia czekolady. Płynną polewą polewamy ciasto.
Do tego kakao, ciepła kołderka czy kocyk, ciekawa książka i….żyć, nie umierać.
Szeptunka Maria