maść majerankowa
Do ciała Kosmetyki Zioła i ich zastosowanie, leczenie

Maść majerankowa

Maść majerankowa

Chciałabym Was dzisiaj zachecić do robienia maści. Dawniej, kobiety bez problemu kręciły proste maści oparte na kilku składnikach, które wspomagały codzienne życie. Może dacie się namówić na zrobienie jakiejś, zamiast biegać do aptek po maści zawierające wazelinę czy parafinę pochodzące z ropy naftowej.

Pierwszą maścią, którą warto zrobić to maść majerankowa.

Majeranek ma działanie p/zapalne, ściągające i nadaje się nawet dla malutkich niemowlaczków, by ograniczyc katar. Ważne!!Smarujemy tylko pod noskiem i nozdrza dookoła dziurek, ale nie wpychamy maści do nosa! Możemy też nią smarować skórę z trądzikiem czy innymi zapalnymi stanami. Wspomoże też przy bólach mięśniowych po dużym wysiłku.

Zrobienie maści jest bajecznie proste.
Bierzemy masło 82% lub smalec wieprzowy albo gęsi, może też być lanolina, i dodajemy do niego taką samą objętość majeranku co tłuszczu. 


Ucieramy w szklanym naczyniu, tak by tłuszcz, chociaż lekko zabarwił się na zielono. Zostawiamy na kilka godzin-im dłużej tym lepiej, starczy 24h. 


Po tym czasie, lekko masę podgrzewamy, aż do rozpuszczenia tłuszczu, ale nie zagotowujemy, by nie utracić olejków eterycznych. Najlepiej w kąpieli wodnej wstawiając do garnka z gotującą sie wodą, mniejszy garneczek z naszą maścią. Wtedy jesteśmy pewni, ze nam nie zawrzeje.


Bardzo geste sitko i pojemnik, do którego wlejemy maść wydezynfekujmy spirycikiem, albo wódką, albo wygotujmy.
Cieplutkie, płynne, przecedzamy przez gęste sitko lub gazę(jak dla maluszka, to warto przez jałową gazę z apteki. Wygodnie jest położyć gazę na obojętnie jakie wydezynfekowane siteczko, bo samą trudno utrzymać w ręku) wprost do wyczyszczonego słoika. Zakręcamy.Ochładzamy.


Maść trzymamy w lodówce. 


Jeśli będą używać ją tylko dorośli i duże dzieci, to do ciepłego, ale nie gorącego roztworu maściowego, możemy dodać kilka kropli olejku eterycznego majerankowego, albo tymiankowego czy sosnowego, które wzmagają działanie maści.


Proste prawda? To do dzieła. Składniki będą w większości kuchni, więc tu potrzeba tylko naszej mobilizacji do działania. Opis jest długi, ale sama praca zajmie Wam 15 minut.


Szeptunka Maria

Obraz może zawierać: roślina

Szeptunka Maria

Jestem kobietą, która postanowiła iść pod prąd, jeśli chodzi o trendy w medycynie akademickiej, szybkim żywieniu i “nowoczesnym” prowadzeniu domu. Skutecznie pokazuję, że można uwolnić się w swoim domu od komercyjnej chemii do sprzątania i sklepowych kosmetyków, leczyć substancjami naturalnymi. Jako wielodzietna matka, jestem przykładem, że można pogodzić macierzyństwo, pracę, hobby i prowadzić swoje życie zgodnie ze swoim sumieniem.

You may also like...

5 Comments

  1. Pani Aniu, jaki majeranek sprawdzi się lepiej – suszony czy świeży? Maść stosować punktowo (w przypadku wyprysków) czy na całą twarz? Pozdrowienia serdeczne!

    1. Szeptunka Maria says:

      lepszy świeży,ale i suszony ,pełen zapachu też może być.Maść punktowo

  2. Anna Tyburska says:

    Właśnie się robi bo maluszek dostal kataru. Mam nadzieje że pomorze

  3. Katarzyna Korzeniewska says:

    A jaki tłuszcz będzie najlepszy dla 2miesięcznego dziecka? Jak Pani myśli

    1. Szeptunka Maria says:

      Proponuje masło shea, tłuszcz gęsi lub zwyczajnie smalec wieprzowy z hodowli bez antybiotyków itd

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *